wij zouden willen starten met themakoffers, enkel voor de scholen van het LO.

De onderwerpen hebben we reeds bevraagd, maar ik vraag me af welke bibliotheken hiermee al werken.

Gebruiken jullie hiervoor koffers of iets anders? Zijn er misschien leveranciers die koffers kunnen leveren aangepast aan een thema? Dat lijkt me wel leuk, of zijn er nog andere ideeën. Met hoeveel stuks worden de koffers gemiddeld gevuld en hoe bepalen jullie dit?

Alvast bedankt, An Bellen, educatief medewerker bib Geel

Weergaven: 1522

Berichten in deze discussie

Jammer dat je nog geen reacties hebt gekregen. Ik ben namelijk ook wel geïnteresseerd in het principe van uitleenkoffers. Bij ons is voor kleuterklassen die net iets te ver van de bib gelegen zijn en een aantal lagere schoolklassen waarvan de leerkracht niet overtuigd is van een bibliotheekbezoek. Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe dit praktisch in zijn werk gaat.

Hoe groot zijn die koffers?

Wat steekt erin?

Wie zorgt voor vervoer?

Welke uitleentermijn?

Hoeveel gaat erin?

Ik volg mee op de achtergrond en laat iets weten wanneer ik meer info heb verzameld.

Groeten,

Margot

Wij (de Antwerpse bibliotheken) zetten sinds enige tijd sterk in op het werken met boekenpakketten en dit vooral naar scholen die te ver van een bibliotheek liggen en eventueel in combinatie met een bezoek aan onze bibliobussen. Zo hebben wij dit jaar reeds een vijftigtal pakketten aan diverse klasjes bezorgd. Deze worden op maat samengesteld (naar thema, leeftijd, AVI) en op aanvraag omgewisseld. Als norm voor de omvang van een dergelijk pakket wordt gerekend op 3 boekjes per kind. Onze distributiedienst verzorgt het leveren en ophalen van de pakketten en ze worden geselecteerd uit onze, daarvoor voorziene, achtergrondcollectie.

Vriendelijke groeten,

Luc

Bedankt Luc voor de info!

Margot

In Oostende zijn we sinds begin dit schooljaar het concept en de invulling van onze themapakketten aan het aanpassen.

De pakketten zijn voornamelijk bedoeld voor de leerkrachten zelf, als lesvoorbereiding rond specifieke thema’s.

De keuze voor kant-en-klare themapakketten is er gekomen door de enorme druk op de gewone collectie tijdens bepaalde periodes (sint, kerst, week van de zee/bos, carnaval, Halloween, …) en de onmogelijkheid om tegemoet te komen aan deze enorme vraag in ons aanbod in open kast (wegens plaatsgebrek).

 

We hebben aparte boxen voor kleuters, 1e en 2e leerjaar, 3e en 4e leerjaar (en binnenkort ook 5e en 6e leerjaar).

In principe voorzien we 20 materialen per pakket: boeken, dvd’s, luisterboeken, cd’s,  … Zo gevarieerd en kwalitatief mogelijk.(prentenboeken, knutselboeken, liedjes, versjes, infoboeken, …)

Alles zit verpakt in handige trolleys van harogifts (www.harogifts.be): rode voor kleuters, blauwe voor eerste graad. (34 X 55 X 22 CM )

Zeer handig en praktisch, de duurzaamheid moet nog blijken, maar tot nu toe hebben we nog geen problemen ondervonden.

 De pakketten staan achter de balie en mogen direct ontleend worden. Voorlopig hebben we er een 50-tal.

Ze mogen ontleend worden door alle leerkrachten en studenten die een Vlaamse lerarenkaart of studentenkaart voorleggen.

De uitleentermijn is dezelfde als onze gewone collectie (3 weken, verlengen - indien niet gereserveerd - tot 6 weken).

Ook boete en reservatiekosten volgen het gewone uitleenreglement.

 

Alle thema’s en inhouden vind je terug op http://aquabrowser.biboostende.be/ of in de catalogus van WINOB (zoekterm ‘themapakket Oostende’) op http://www.west-vlaanderen.bibliotheek.be/

 

Hallo

 

In de bib van Maaseik werken we sedert een aantal jaren met themapakketten/koffers voor het LO : 

in de bijlage vind je op blz.28 t/m 34 welke koffers (+inhoud) en op blz 35 welke themapakketten (de meeste pakketten hebben we 1 maal, behalve SINT 5 maal) we hebben :

Ze worden uitgeleend voor +/- 1 maand (afhankelijk van de vraag) op de klaskaart van de school.

De meeste pakketten/koffers worden in het begin van het schooljaar gereserveerd en door de school afgehaald en terug gebracht.

groetjes

Christiane Neys

Bibliotheek Maaseik

Bijlagen:

 

Voor de kleuters gebruiken wij in de bib Kortrijk gekleurde boxen die we kopen bij de firma Bruneau. Het enige nadeel is dat sommige grote prentenboeken er niet in kunnen. Die moeten we er dan met een rekker aan vastmaken.

Wij zijn daar al enkele jaren mee bezig en hebben er nu toch al een 200-tal. De boxen bevatten steeds 6 prentenboeken rond een thema. Voor de peuters werken wij met twee thema's die elkaar aanvullen( bv zindelijkheid en aankleden) en daar zitten dan 10 boekjes in.

Aanvankelijk zijn we gestart met boxen voor kleuters. We ondervonden al snel dat een 1e kleuter niet hetzelfde is als een 2e en 3e kleuter naar thema's toe. Dan zijn we gaan opsplitsen.

Nu hebben we boxen voor 1e kleuter, 2e en 3e kleuter, en peuters. De boxen hebben aangepaste thema's en wij steken daarvoor ons licht op bij het onderwijs en de kinderopvang.

Van de klassieke thema's (Kerstmis, Sinterklaas...) hebben we verschillende boxen maar we proberen om het aanbod in die boxen af te wisselen zodat de boxen met een zelfde thema toch anders zijn.

Voor het lager onderwijs gebruiken wij dezelfde boxen maar die zijn iets hoger. Deze bevatten echter meer materialen afhankelijk van het thema. Daar kunnen bv folders, een DVD, een CD, enz...bijzitten. De thema's zijn ook hier in samenspraak met het onderwijs. Zo hebben wij bv boxen rond 'Het bos' (bosklassen), de zee, kunst, pesten, milieu...

De boxen worden echt veel gebruikt door het onderwijs. Wij hebben daar ook een speciaal regelement bij zodat we zoveel mogelijk klanten kunnen bedienen. Zo kan je maar 2 boxen tegelijkertijd meenemen en van verschillende thema's.

Het is echt een goed project waar jullie mee starten. Je spaart enorm veel tijd en er is een groot bereik.

Alvast succes!

Melinda

Bib Kortrijk

 

 

 

 

In de bib Kortrijk hebben we naast onze themaboxen voor kleuter en lager onderwijs, ook nog heen- en weerboxen.

Deze heen- en weerboxen zijn grote doorzichtige boxen van het merk 'Really useful box' gevuld met boeken voor een ganse klas. Een dertigtal boeken ongeveer.

De thema's hebben we opgevraagd in twee scholen. Het zijn thema's die elk jaar terugkomen en ze zijn ook aangepast aan de leerjaren.

Het zijn meestal informatieve boxen met daarnaast ook een deel boxen met leesniveaus.

De heen- en weerboxen staan niet in open kast, maar in een magazijn. Ze kunnen opgevraagd worden.

Ze worden in de school geleverd en afgehaald door een jongerenorganisatie.

Melinda

Bib Kortrik

In de Breese bibliotheek starten we binnenkort ook met enkele themakoffers. De themakoffers zijn bedoeld voor de basisscholen..

Volgende thema’s hebben we weerhouden: rouwen / scheiden / liefde / pesten

We hadden nog vragen omtrent:

- De inhoud:

Hoe selecteren jullie de boeken?

Worden er verschillende soorten materialen in gestoken (naast boeken en dvd’s ook brochures / educatief materiaal / spelletjes…)?

Stoppen jullie materialen voor de diverse leeftijden in 1 koffer?

 

- De communicatie:

Hoe hebben jullie de koffers gepromoot bij de scholen?  (dmv bezoek of georganiseerde avond of …)

Staat de volledige lijst van materialen per koffer op jullie website?

 

- De uitlening:

Hoe pakken jullie dit praktisch aan bij uitlening met RFID?  (1 chip voor heel de koffer of 1 chip per materiaal, … ?)

Hoe lang wordt de koffer uitgeleend?

Lenen jullie per school of aan de individuele leerkracht uit?

Alvast bedankt

 

Kristel Vekeman Bib Bree

Wij werken reeds enkele jaren met een piratenkoffer die bestemd is voor het 3e lj. De koffer hebben wij, in samenwerking met regio Hageland, zelf gemaakt van een ijzeren koffer zoals men kan vinden in legerstocks en hebben wij versierd met gekleurde steentjes, foto's van Pirates of the Carabian en plastic muntstukken en biljetten onderaan in de kist gekleefd.

Ze bevat allerhande boeken, fictie en non-fictie met bijhorende opdrachtjes die gemaakt kunnen worden tijdens vrije momenten. Er komt geen verbeterwerk voor de juf aan te pas en zo krijgen de kinderen ook niet het gevoel dat het taken zijn. Het succes hangt grotendeels af van de juf, of zij er positief tegenover staat of niet en de kinderen de kans geeft om er mee te werken. De leerlingen zelf zijn wel enthousiast want we gaan de koffer voorstellen verkleed als piraat en hangen er een verhaaltje aan vast. Gedurende het schooljaar wordt de koffer naar alle derde leerjaren van onze gemeente gebracht waarbij we er op letten dat iedere klas ze ongeveer even lang mag houden.

Op het einde van dit schooljaar gaan we een evaluatie doen om te kijken of we dit concept verderzetten, of we misschien eens een andere koffer moeten maken. Wij zijn er in ieder geval wel tevreden over geweest.

 

Lieve Van Opstal, bibliotheekassistent Zoutleeuw

 

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden