we willen onze prentenboeken per thema opstellen.

Wie heeft er een goed uitgewerkt scenario  (liefst met alles er op en aan) voor die arme drommels uit Lint ?

 

marc

03/455.12.15

lint@bibliotheek.be

 

Weergaven: 637

Berichten in deze discussie

1 tip: de prentenboeken-ZIZO
Inderdaad: Zizo-prentenboeken (kan het nog eenvoudiger?)
Wij werken ook met de Zizo-prentenboeken.

Het kan ook zonder ZIZO. Wij schakelen momenteel om naar een systeem dat is ontwikkeld door de bibliotheek van Maarkedal. Het bestaat uit een 30tal thema's, elk met een eigen duidelijke omschrijving en een leuke tekening. Als je belangstelling hebt, kan je altijd eens contact opnemen met onze collega Mirjam Sonck van Maarkedal.

Wij hebben aan de ZIZO elementen toegevoegd om het wat aantrekkelijker te maken: per rubriek een kleur die ietwat aansluit bij de ZIZO jeugd non-fictie (bijv. natuur: groen, mens/lichaam: roze, ...) plus een aantal icoontjes daar waar dat heel duidelijk is (bijv. een spookje voor Griezelen, een verjaardagstaart bij Jarig zijn, ...). Dan hebben we ook nog de deelrubriek Sprookjes zelf toegevoegd aan Avontuur/Fantasie. Deze aangepaste etiketten aanmaken in Biblioprint is even werk in het begin, maar daarna gaat het vanzelf.
Ik zou ook zizo-prentenboeken voorstellen

Ik werk in 2 bibliotheken, de 1 met, de ander zonder ZIZO prentenboeken. Ik ben 200 % voor de zizo-indeling, maar dan liefst frontaal in bladerbakken gepresenteerd. Ouders en leerkrachten zijn ons erg dankbaar, en wijzelf zijn heel tevreden. Enkel de lelijke symbooltjes (en dat met zoveel goede Vlaamse illustratoren!) storen mij nog altijd.

Succes!

ZIZO in bladerbakken heeft in bib Permeke zeker al zijn effectiviteit bewezen : duidelijk voor gebruiker én handig voor medewerkers. Blokboekjes weliswaar apart in lagere bakken, maar systematiek niet mogelijk in deze deelcollectie wegens al te enthousiaste grasduiners. Kinderen ! Klopt wel dat de pictogrammen niet overdreven mooi zijn.

Inderdaad, de mini-zizo en zizo prentenboeken hebben ronduit lelijke icoontjes en zeker voor kinderen.

Voorlopig sorteren wij onze prentenboeken nog steeds op de eerste letter van de auteur en vooral leerkrachten en ouders èn personeel vinden dat gemakkelijk.

Misschien proberen wij in de toekomst toch ook de ZIZO prentenboeken, maar momenteel hebben wij hiervoor onvoldoende plaatsingsruimte.

 

Groetjes,

Anne

Rotselaar

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden